Nieuws uit de regio

Wij wensen al onze bezoekers een gezond en vreugdevol 2024 toe.

Nieuwjaar nieuwe uitdagingen, heeft u iets te melden ivm een vereniging of gebeurtenis laat ons dit weten en wij plaatsen dit graag in deze rubriek.

Bericht wordt beoordeeld op inhoud.

Beveren Waas

Inwoners kiezen Beveren Waas als naam voor nieuwe fusiegemeente

Inwoners van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht hebben aangegeven dat zij Beveren Waas als overkoepelende naam van de fusiegemeente zien. Dat voorstel kreeg het meeste aantal stemmen via een burgerbevraging.

De drie gemeenten maakten vandaag samen de nieuwe naam bekend op het ‘3-gemeentenpunt’, een symbolische plaats waar de gemeentegrenzen elkaar raken.

Burgerbevraging
De inwoners van de dertien deelgemeenten van de toekomstige fusiegemeente konden via een online stemming kiezen tussen Beveren Waas en Scheldewaas. Burgers kregen hiervoor 3 weken de tijd, van woensdag 24 januari tot en met woensdag 14 februari. Met behulp van het

rijksregisternummer kon elke inwoner van 16 jaar of ouder één stem uitbrengen. Dit is het resultaat van de stemming:

• Totaal aantal stemmen uitgebrachte stemmen: 20 519
• Aantal stemmen voor Beveren Waas: 13 627 (66,4 %)
• Aantal stemmen voor Scheldewaas: 6892 (33,6 %)

Namen deelgemeenten blijven bestaan
Een nieuwe gemeentenaam betekent niet dat de 13 deelgemeenten hun naam verliezen. We blijven blijven spreken over Bazel, Beveren, Burcht, Doel, Haasdonk, Kallo, Kieldrecht, Kruibeke, Melsele,

Rupelmonde, Verrebroek, Vrasene en Zwijndrecht. Wie dus een deelgemeente binnenrijdt, ziet nog steeds de naam van die deelgemeente, met daaronder Beveren Waas als koepelnaam in kleinere letters.

Historische waarde 
Beveren Waas is een naam met bewezen historische waarde, die verwijst naar het Land van Beveren, dat naast Beveren ook Doel, Kallo, Kieldrecht, Verrebroek en grote delen van Haasdonk, Melsele, Vrasene en Zwijndrecht omvatte. Het Land van Waas omvatte dan weer een deel van Zwijndrecht, Burcht, Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.

Het 3-gemeentenpunt
De locatie waar de fusiegemeente haar nieuwe naam bekendmaakte is niet toevallig gekozen. Het ‘3-gemeentenpunt’, waar de huidige gemeentegrenzen elkaar raken, staat symbool voor de verbondenheid van de drie gemeenten die vanaf 1 januari 2025 als één gemeente door het leven zullen gaan. Dit raakpunt ligt in de KMO-zone Zwaluwbeek, net achter het bedrijf Vanas Engineering. Het toeval wil dat dit bedrijf binnen deze KMO-zone een filiaal heeft in zowel Beveren als Kruibeke. 

Vanaf 1 januari liggen beide vestigingen dus binnen de grenzen van dezelfde, overkoepelende gemeente.

Nieuwe naam Eerder gaven de drie gemeenten aan Vlaanderen de werknaam Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht door.

Als de fusiegemeente niet op 1 januari 2025 effectief onder die naam wil starten, moeten de

respectievelijke gemeenteraden in februari de nieuwe naam goedkeuren, zodat die nog kan bevestigd worden door het Vlaams Parlement voor het ontbonden wordt.

Meer info 
• www.beveren.be/nieuwe-naam

• www.kruibeke.be/nieuwe-naam

• www.zwijndrecht.be/nieuwe-naam

2 maart

Beste muziekliefhebber


Op zaterdag 2 maart is het weer tijd voor het lenteconcert van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kieldrecht. Naar jaarlijkse gewoonte zal ook onze percussieband Con Brio een deel van het concert op zich nemen. Beide groepen bereiden zich voor om er een toffe, muzikale avond van te maken.


De concertband zorgt voor een volledig nieuw repertoire. Con Brio zal een deel hernemen van hun fantastisch optreden van 20 januari, en ook nieuwe nummers brengen.

Kaarten kunnen  online of bij muzikanten of bestuursleden besteld worden.
De kaarten zijn genummerd en kosten 10 euro per stuk in voorverkoop. Aan de kassa betaalt u 12 euro.

Wij zijn ervan overtuigd dat het een heel geslaagde avond wordt en hopen u dan ook te mogen ontmoeten in OC Ermenrike op 2 maart om 20u. Kom zeker luisteren, want we maken die avond bekend met welke artiest we gaan samenwerken op 19 oktober!
Tot dan!
De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kieldrecht

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.