Activiteiten

lokale vaccinatiecentra voor Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht
Persbericht: 13/1/2021

De burgemeesters van de gemeenten Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht namen gisteren, in overleg met de voorzitter van de eerstelijnszone Waasland Noord-Oost, het besluit om twee vaccinatiecentra op te richten in de regio. Tegelijkertijd werden ook de locaties gekozen. Zo zal er een vaccinatiecentrum komen in de oude sporthal van Beveren (Klapperstraat) en een tweede in cultuurcentrum ‘de Route’ in Sint-Gillis-Waas.

Elk centrum zal starten met vier zogenaamde vaccinatielijnen. Afhankelijk van de beschikbaarheid van het vaccin en het beschikbare zorgpersoneel kan er verder opgeschaald worden naar 6 vaccinatielijnen. De eerstelijnszone zal analyseren of er voldoende personeel beschikbaar is om de beide vaccinatiecentra op te starten.

Daarnaast speelt ook mobiliteit speelt een heel belangrijke rol. Alle betrokken burgemeesters streven ernaar dat alle inwoners van hun gemeenten zich makkelijk naar de overeengekomen vaccinatiecentra kunnen verplaatsen. Daarvoor maken de betrokken gemeenten samen een transportplan op. Dat plan moet de eenvoudige toegang tot het dichtstbijzijnde vaccinatiecentrum mogelijk maken.

 

Agentschap Wegen en Verkeer, gemeente Beveren en Synductis werken samen aan de totale heraanleg van de N70 in Melsele.
De aannemer zal de gewestweg aanpakken van de Essendreef in Beveren tot voorbij het kruispunt met de Burggravenstraat en de Snoeckstraat in Melsele. Nieuwe veilige kruispunten met vrijliggende fietspaden en twee nieuwe ovondes beogen veiliger en vlotter verkeer langs de N70. Daarnaast krijgen de bussen een eigen busbaan, wordt zone 30 ingesteld in de schoolomgeving en legt men een groene doortocht aan langs het hele traject.
De werken starten vanaf midden januari 2021

 

 

Tussenkomsten van de raadsleden van Groen Beveren

de onderwerpen:

- Wijkgezondheidscentrum: onafgewerkt goed initiatief zonder overleg
- Groen vraagt duidelijkheid over Onthaalpoort Prosperpolder
- Een groene blik op het sociaal beleid in Beveren
- Groen gematigd positief over inbreidingsproject Walhof
- Een gezonde begroting met een aantal gemiste kansen
- Groen krijgt kurkvulling voor kunstgrasvelden
- Vullen hygiënepakketten de grootste nood?
- Groen stelt wandelmogelijkheden voor langs Melselebeek
- Groen vraagt behoud beschermingsmaatregel in Drijdijck

Park Hof ter Saksen langer open tijdens deze eindejaarsperiode
Groendienst
22|12|2020

Omwille van corona is wandelen ondertussen en populaire activiteit om coronaproof de dagelijkse sleur te doorbreken en een frisse neus te nemen. Ook ’s avonds gaan mensen graag op pad. Zeker in deze eindejaarsperiode nu vele inwoners extra hun best deden om sfeer- en kerstverlichting op te hangen.
Ook de gemeente deed een duit in het zakje om te scoren met extra sfeer: het Beverse Studio Arfex werd aangezocht om enkele Beverse gebouwen in een sfeervol ‘lichtkleedje’ te stoppen met geluidseffecten. ‘BE Technic en vzw De sleutels’ tekenen voor de projecties van de ruim 900 kindertekeningen op de Sint-Martinuskerk. Het initiatief geniet veel bijval van de Beverse bevolking, getuige daarvan de vele mooie foto’s die op sociale media opduiken.

Alle verlichte gebouwen (uitgezonderd de Sint-Michielskerk in Kieldrecht) liggen langs de ‘Verlichte Kastelen’ wandelroute (8,5 km) die door Beveren loopt. Op de route staan ook vele kerststallen opgesteld. De folder met de kastelenroute en de kerststallenroutes in de deelgemeenten is verkrijgbaar bij dienst Toerisme (vrije inloop tijdens de openingsuren) en ook te downloaden op de website https://www.beveren.be/nl/vrije-tijd-toerisme. De gebouwen zijn verlicht van 17 tot 22 uur en dit tot en met 6 januari.

Ook het kasteel van Hof ter Saksen is sfeervol verlicht. Daarom besliste het gemeentebestuur om het park open te houden voor wandelaars tot 19 uur en dit tot en met 10 januari. Normaliter sluit het park in de winterperiode al vroeger de deuren.

Het bestuur roept geïnteresseerde wandelaars op om de coronamaatregelen te respecteren: buiten mag u maximaal met 4 personen samen zijn (kinderen -12 jaar tellen niet mee), hou 1,5 meter afstand en respecteer de avondklok van 0 tot 5 uur.

 

dinsdag 22 december 2020
Groen licht voor wijkgezondheidscentrum Beveren/Zwijndrecht

 BEVEREN - ZWIJNDRECHT  De gemeenten Beveren en Zwijndrecht zetten samen de schouders onder de oprichting van een wijkgezondheidscentrum (WGC). Daarmee komen ze tegemoet aan een reële nood in de regio. Beide gemeenten kampen immers al jaren met een tekort aan huisartsen. Verschillende huisartsen hebben zelfs noodgedwongen een patiëntenstop ingevoerd, waardoor wie ziek is moet uitwijken naar een buurgemeente.

 Samenwerking gemeenten Beveren en Zwijndrecht
De lokale besturen van Beveren en Zwijndrecht maken nu middelen vrij voor de oprichting van een wijkgezondheidscentrum (WGC). Dat is een multidisciplinaire groepspraktijk. Verschillende zorgverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers werken onder één dak samen aan een integrale zorg. Deze zorg is afgestemd op de specifieke noden van iedere patiënt. Een bijkomend voordeel is dat er ook meer op preventie kan worden ingezet.

Opstart in 2021
Het WGC Beveren-Zwijndrecht zal volgend jaar starten met twee deeltijdse huisartsen en een verpleegkundige. De dienstverlening zal stelselmatig uitbreiden, afhankelijk van de behoeften bij de patiënten. Vooral voor mensen in armoede is dit een grote stap vooruit naar een kwalitatieve en toegankelijke gezondheidszorg; zij hoeven zich immers minder te verplaatsen om toch een brede zorgverlening te krijgen. Om de bereikbaarheid te garanderen voor beide gemeenten wordt de locatie verder onderzocht.

Versterking voor wachtpost Waasland
De komst van het WGC betekent tot slot een extra ondersteuning voor de bestaande huisartsenpraktijken in de twee gemeenten. De artsen van het WGC zullen immers meedraaien in de wachtpost en kunnen zo hun collega’s ontlasten. Het overleg met de huisartsen en eventueel met andere betrokken zorgverstrekkers is opgestart teneinde tot een goede samenwerking te komen.

 

BEVEREN, 16 december 2020 -
Jumbo opende vandaag om 8.45 uur de deuren van haar achtste winkel in België en de eerste winkel in Waasland.
De Jumbo winkel is gevestigd op het Pareinpark 8B in Beveren. Bevernaars kunnen er vanaf vandaag terecht voor de beste service, buitengewoon groot (feest)assortiment en altijd lage prijzen. De klant hoeft bij Jumbo niet te kiezen. Jumbo zet, net zoals in Nederland, de klant op 1 door de verwachtingen continu te overtreffen en zo van klanten echte fans te maken.
(foto via persbericht Jumbo)

Jumbo in Oost-Vlaanderen

De gloed nieuwe winkel heeft een totaaloppervlakte van zo’n 1800 vierkante meter en is zo ook een van de grootste Jumbo winkels in België. De nieuwe winkel stelt zo’n 70 mensen uit het Waasland te werk. “We zijn ontzettend blij met de nieuwe winkel in Beveren. Zo kunnen we nog meer klanten verwennen met onze beste service, buitengewoon groot assortiment en altijd lage prijzen. Uiteraard in alle veiligheid en volgens de juiste maatregelen”, geeft filiaalmanager Louis Van Hulle aan. “We kunnen niet wachten om onze klanten in Beveren de Vlaamse klassiekers aan te bieden, zoals lekker versbereid stoofvlees, Belgische kazen, beenhesp van Belgische oorsprong en typisch Belgisch fruit, zoals appelen en peren". Ook kunnen klanten er terecht voor pizza’s en maaltijden uit eigen vers keukens, zoals kip aan ’t spit, maar ook ter plaatse gebrande noten. Afrekenen doen klanten in een handomdraai bij de zelfscankassa’s.

7 Zekerheden
De 7 Zekerheden, waar Jumbo in Nederland groot mee is geworden, zijn ook in België de beloften aan de klant. Dus euro’s goedkoper, service met een glimlach, voor al je boodschappen, vers is écht vers, vlot winkelen, niet tevreden geld terug en jouw wensen staan centraal. Klanten kunnen erop vertrouwen dat wat Jumbo belooft ook écht waarmaakt.

Feest met Jumbo
Met de feestperiode in het verschiet, voorziet Jumbo ook de nodige feestproducten. “Voor het hele feestmenu, van het aperitief tot het nagerecht, kunnen klanten bij Jumbo terecht. Denk aan oesters en andere heerlijke hapjes, kreeft en kalkoen, taarten en speciale kazen en verschillende andere zoete lekkernijen en desserts. Er is voor ieder wat wils. Om het feestmaal helemaal compleet te maken, vind je bij Jumbo bovendien ook een heuse collectie kerstwijnen en –bieren, ook te verkrijgen in geschenkpakketten. Met dit ruime feestassortiment willen we onze klanten al hun feestbenodigdheden bieden op één adres. Zo dragen wij ons steentje bij aan extra fijne feestdagen. Bovendien hebben we tijdens de feestdagen aangepaste openingstijden. Zo zijn we op de zondagen langer open en openen we op de dagen voor Kerst en Oud & Nieuw eerder onze deuren,” voegt Van Hulle toe.

(foto's via persbericht Jumbo)

Boodschappen doen, een totaalbeleving
Jumbo maakt van boodschappen doen een ware totaalbeleving. Zo vinden klanten binnen het buitengewoon grote assortiment ook diverse producten uit het HEMA-assortiment terug, dat mee wisselt met de seizoenen. Daarnaast is er een uitgebreide bloemenafdeling met keuze uit verschillende boeketten. Bovendien geldt er een Versgarantie van 7 dagen op de bloemen. Straalt je boeket geen 7 dagen, dan krijg je van Jumbo een nieuw boeket.

Succesverhaal in België gaat verder
“Afgelopen jaar hebben we gemerkt dat Jumbo ook in België aanslaat en dat Belgen openstaan voor onze én, én, én formule. Ik ben dan ook ontzettend trots dat we vandaag inmiddels onze achtste Belgische winkel in Beveren openen en nu dus ook Oost-Vlamingen van onze unieke Jumbo formule kunnen genieten,” vertelt Peter Isaac, managing director van Jumbo België. “Dankzij onze winkel in Beveren betreden we een nieuwe Belgische provincie en breiden we onze fanclub verder uit. We hebben opnieuw een mooie locatie en een fantastisch team klaar staan om klanten op een veilige manier wegwijs te maken door onze verschillende assortimenten.” Jumbo klokt de teller van het jaar 2020 af op acht Jumbo winkels in drie verschillende provincies. “Ik blik met een grote glimlach én gepaste trots terug op afgelopen jaar en kijk ook al enorm uit naar alle nieuwe projecten die 2021 met zich zal meebrengen,” besluit Isaac.

 

 

Doel 2020 opgetogen met definitieve beslissing renovatie kaaimuur van oude haven in Doel

De kaaimuur van Doel dateert van 1930 en is er op bepaalde plaatsen bijzonder slecht aan toe. Doel 2020 bracht de kwestie eerder aan bod tijdens een ontmoeting met bevoegd minister Lydia Peeters. Die beloofde toen de nodige maatregelen te nemen. Nu is beslist om een groot deel van de kaaimuur effectief te renoveren. Doel 2020 is tevreden met die beslissing. Die stemt overeen met de eerdere beslissing van de VR: namelijk dat Doel blijft.

De problemen met de kaaimuur in Doel werden voor het eerst aangekaart begin 2019. Maar het dossier kwam pas in een stroomversnelling na een onderhoud met minister Lydia Peeters begin september van dit jaar. Vanaf oktober vonden stabiliseringswerken plaats. Daarvoor werd de kaai een stuk ontmanteld en afgegraven om druk op de kaaimuur weg te nemen. En er werden tevens een aantal bijkomende damplanken geslagen om instorting te vermijden. Na die werken was er geen verdere activiteit meer waardoor bij de WSV De Noord van Doel (nog altijd goed voor meer dan 100 leden) toch wel ongerustheid ontstond. Mede omdat er daardoor geen boten meer in of uit het water kunnen.

vrij te gebruiken mits bronvermelding: Doel 2020

Deze week echter kreeg Doel 2020 vanuit het kabinet van minister Lydia Peeters (Open Vld) bevestiging dat de werken snel hervat worden: de kaaimuur wordt over een lengte van 110 meter gerenoveerd. Met die renovatie is een prijskaartje gemoeid van 1,8 miljoen euro. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het nodige studiewerk. Maar plan is dat de werken reeds begin 2021 van start gaan.  Vandaag vond alvast een eerste werkvergadering plaats met de Vlaamse Waterweg en de aannemer, de Havenmeester van Doel, Paul De Belie en de 90-jarige voorzitter van WSV De Noord, voormalig veldwachter van Doel Maurice Vergauwen. Daar werd ons medegedeeld dat het einde van de werken mag verwacht worden na de zomer van 2021.

vrij te gebruiken mits bronvermelding: Doel 2020

Zowel bij WSV De Noord als bij Doel 2020 wordt bijzonder tevreden gereageerd op de beslissing. Het is een van de eerste daden van de VR waarmee impliciet erkend wordt dat Doel blijft. Voor altijd.

 

 

Complex Project ECA gaat deels in op bezwaren actiecomités. Rangeerstation Verhuist, Drijdijk grotendeels gespaard.

De bufferdijk langs de Waaslandhaven wordt van Verrebroek tot Doel beplant met om en bij de 1.000 nieuwe bomen. Dat was al eerder bekend. Maar een groot deel van de naar schatting 600 bomen op de Drijdijk zal uiteindelijk toch behouden worden. Voor het rangeerstation voorzien ter hoogte van de Blikken wordt naar een alternatieve locatie uitgekeken. Dat is het gevolg van de bezwaren die eerder werden ingediend door bewoners en actiecomités. Doel 2020 reageert gematigd positief maar heeft blijvende zorgen omtrent de effectieve buffering van de  polderdorpen en het behoud van landschappelijke waarden.

Op 31 januari 2020 stelde de Vlaamse Regering het voorkeursbesluit van het complex project ECA definitief vast. Daarna volgde in het voorjaar een publieke raadpleging specifiek met betrekking tot de Westelijke Ontsluiting van het project en de buffer tussen havengebied en polder. De inspraak leidde tot heel wat bezwaren en intussen tot een aantal bijsturingen. Dat communiceerde omgevingsmanager Maarten Goris. De bevindingen werden ook samengevat in  een overwegingsdocument.

De bezwaren van bewoners, Polderdorpen-leefbaar, de Erfgoedgemeenschap Doel&Polder en Doel 2020 waren onder meer gericht tegen de kap van de bomenrijen op de Drijdijk. Die moest er komen als compensatie voor zgz. bijkomende verstoring veroorzaakt door de bomen op de kruin van de buffer. Daar ziet men nu deels van af. Maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe een en ander zijn beslag zal krijgen. Voor Doel 2020 is alleszins duidelijk dat de historisch-landschappelijke waarde van de Drijdijk maximaal moet behouden blijven. De kilometerslange Drijdijk is een van de meest bekende en waardevolle landschapszichten van Verrebroek én een toeristische topper voor wandelaars en fietsers. Het is ook onzin om voor de natuurlijke buffering van de dorpen elders in de omgeving nog kap van bomen of bomenrijen te eisen. Dat is al te gek.

Nogal wat bezwaren kantten zich ook tegen de aanleg van een rangeerstation ter hoogte van de Blikken in Verrebroek. Daarvoor wordt nu volgens de overwegingsnota gekeken naar een alternatieve locatie. Doel 2020 maakte eerder al duidelijk dat een rangeerstation vlak bij de dorpskern van Verrebroek niet kan. Het actiecomité blijft ondertussen wel bezorgd over de inrichting van de buffer. Voor Doel 2020 maakte al eerder duidelijk dat het niet volstaat om de bestaande buffer te beplanten met bomen. Hij moet (voorafgaand) ook aanzienlijk verhoogd worden. Daarvoor beschikt men als gevolg van al de grote infrastructuurwerken in de regio over meer dan genoeg grond. Behoud van de huidige hoogte is alleszins niet voldoende gezien de verdubbeling van de capaciteit op de Westelijke Ontsluiting, vlak achter die bufferdijk.

Wat de Westelijke Ontsluiting betreft eist Doel 2020 dat leefbaarheid van de polderdorpen absolute prioriteit krijgt. Met de Westelijke Ontsluiting wordt voorzien in een verdubbeling van de capaciteit van de Havenweg. Pas in de daaropvolgende jaren komt er een rechtstreekse aansluiting voor het havenverkeer op de E34. Tot zolang moet al het vrachtverkeer voor de Waaslandhaven via secundaire wegen. Dat is de wereld op zijn kop. In het belang van de leefbaarheid van de polderdorpen vragen wij dat zo snel als mogelijk een rechtstreekse aansluiting komt vanuit de Waaslandhaven op de E34.

Doel 2020

 

De Lokale Armoedebarometer kleurt ook voor de gemeente Beveren alsmaar roder.
De Lokale Armoedebarometer die eind september verscheen toont geen fraai beeld voor onze
gemeente. De barometer toont de evolutie van de armoede in alle Vlaamse gemeenten op basis van
zestien indicatoren. De barometer is duidelijk: Beveren heeft een eindscore gekregen van -5. Die -5
duidt op een negatieve evolutie sinds 2018 en dat betekent dus dat het aantal mensen die in armoede
leven in onze gemeente is toegenomen. U mag er ook zeker van zijn dat nog veel andere mensen door
de coronacrisis in problemen gaan komen.

Als we grondiger naar het rapport kijken, zien we dat Beveren een -2 krijgt voor de indicator ‘langdurige
werkloosheid’. Wij hebben tijdens de bespreking van het armoedebeleid reeds aangehaald dat de
initiatieven die de gemeente Beveren neemt, niet voldoende zijn. Er wordt een budget van minder dan
100 000 euro toegewezen aan activering en begeleiding naar tewerkstelling. Dat is geen serieus budget
om een echte activering te realiseren.
Ook op het vlak van kans armoede scoort onze gemeente niet goed: -1. Inzetten op preventie van
schuldproblematiek is een essentiële stap in het wegstappen van armoede. Het armoedeplan van onze
gemeente vertoont hierin te weinig ambitie: er wordt gewoon, net zoals 6 jaar geleden, herhaald dat
de gemeente de wachtlijsten wil terugdringen naar 3 maanden. Dit zonder hierrond extra beleid te
ontwikkelen. Dat is niet ernstig.


Mag dit een wake-up call zijn voor het gemeentebestuur, alstublieft? Wij verwachten meer
inspanningen van dit gemeentebestuur inzake het armoedebeleid.

Het college kan ook eens over het muurtje kijken: het gezinsondersteuningsproject uit Mechelen (het
GO-team) tegen kinderarmoede wérkt. Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting kwam dit
project als beste uit de bus. Wij vragen het college dan ook niet om het warm water opnieuw uit te
vinden: ga eens kijken bij de collega’s van Mechelen. Daar hebben ze, door een samenwerking van het
OCMW en de politie, mensen uit de armoede getild! Dat project heeft echt zijn vruchten afgeworpen.
Hoe gaat het college reageren? Mogen wij een aanpassing van het armoedeplan verwachten?

 

 

Scroll Up